5 tips om je huis een luxere uitstraling te geven 

door

in

Welkom op mijn blog! Als het gaat om het opknappen of inrichten van je huis, is het streven naar een luxe uitstraling vaak een wens. Gelukkig hoeft dit niet moeilijk, en ook niet per se duur te zijn. In deze blog geef ik jou 5 waardevolle tips met slimme en betaalbare manieren om jouw huis een luxere uitstraling te geven.

1: Denk aan de ‘basis-details’

Het wordt vaak vergeten, maar basis-details zoals deurkrukken, stopcontacten & schakelaars maken of breken het luxegevoel van jouw interieur. 

Heb je oude vergeelde schakelaars? Vervang ze dan door een nieuw exemplaar. Je hoeft niet heel handig te zijn om nieuwe schakelaars/afdekplaatjes/stopcontacten te plaatsen. Zorg er alleen wel voor dat de stroom is uitgeschakeld wanneer je dit doet. De gemiddelde bouwmarkt biedt verschillende uitvoeringen aan die goed betaalbaar zijn. Overweeg een andere kleur dan wit, bijvoorbeeld zilverkleurig. Ook deurkrukken kun je onder andere vinden in de bouwmarkt, een mooie deurkruk geeft een (wellicht goedkope) deur een heel veel luxere uitstraling dan een standaard deurkruk. Let er ook op dat de deurkruk ‘lekker’ voelt in je hand, een wat zwaarder voelende deurkruk voelt luxer dan een hele lichte deurkruk. 

2. Besteed aandacht aan je verlichting

Verlichting is dé sfeermaker van je interieur, wees daarom niet bang om hier iets meer aan uit te geven. Zorg ervoor dat je je lampen kunt dimmen (dim to warm), veel LED-verlichting is dimbaar maar check altijd even of het vermeld staat op de verpakking van je lichtbron. Het is s’ avonds een stuk gezelliger als je lampen niet op ‘standje werklicht’ staan. Minstens net zo belangrijk is de plaatsing van je verlichting. Zorg ervoor dat je in verschillende hoeken en op verschillende hoogtes verlichting hebt, zo trek je je ogen door de hele ruimte. Vermijd lampen waar je direct in de lichtbron kijkt, kies voor diffuus licht of indirect licht.

3: Zoek naar producten gemaakt van mooie materialen en stoffen

Ik hoor je denken, ‘wat zijn dan mooie materialen?’. Met mooie materialen bedoel ik voornamelijk natuurlijke materialen. Denk bijvoorbeeld aan steen (zoals marmer), hout, glas en wol. Kijk goed of de houten fotolijst die je aanschaft ook echt van hout is en niet een printje. Kies bijvoorbeeld voor een stenen houder voor de spatels in je keuken. Vindt een balans tussen de verschillende materialen in huis. Leg bijvoorbeeld op een velours bank niet alleen maar kussens van velours maar mix het met andere materialen. Bonus: natuurlijke materialen blijven over het algemeen ook een stuk langer mooi dan namaak, wel zo duurzaam.

4. Hang je gordijnen van plafond tot vloer

Gordijnen geven een zacht gevoel aan elke ruimte en komen ook de akoestiek ten goede. Door je gordijnen van plafond tot vloer te hangen benadruk je ten eerste de hoogte van je kamer, daarbij creëert het de illusie dat je ramen groter zijn. Soms zie je dat gordijnen tot aan de vensterbank worden gehangen, dit raad ik eigenlijk nooit aan, tenzij er sprake is van een erg diepe vensterbank. In sommige gevallen zit er een verwarming onder het raam waar je geen gordijn voor wil hangen in verband met het tegenhouden van de hitte. Kies dan voor een ander type raambekleding zoals vouw- of plisségordijnen en eventueel nog wave-gordijnen die je niet dicht doet (voor de sier dus). 

5. Creëer een persoonlijk accent met kunst

Kunstwerken tillen je interieur naar een hoger niveau. Neem de tijd bij het kiezen voor kunst en sla niet door in de hoeveelheid. Kies 1 of 2 ‘statement pieces’ voor de ruimte. Vaak wordt ervoor gekozen om een kunstwerk aan de muur boven de bank te hangen. Mijn tip in dit geval is om uit het midden van de bank weg te blijven en het kunstwerk rechts of linksboven de bank te hangen (zorg dat het wel binnen de ‘grenzen’ van de bank blijft). Tip twee: een bank heeft over het algemeen een dominerende horizontale lijn, hij is namelijk breder dan dat hij hoog is. Om deze horizontale lijn te doorbreken raad ik aan een kunstwerk te kiezen met een dominerende verticale lijn (hoger is dan dat hij breed is). Zo creëer je een fijne balans. 


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *